ФАЛШИВА НОВИНА ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗПАМЕТНОСТ?


Лиляна Павлова: „На възрастните им остават 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме „грешни пари“ в тях…“

Лиляна Павлова: Отново! Отново фалшива новина за думи, които уж съм произнесла пред реално проведен форум в Брюксел.

 

Знам че е не е престижно, знам че много ме плюят, знам и че сега като кажа това, утре Фейсбук ще изригне срещу мен. Но това е истината – на възрастните им остават средно 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях. По-добре да ги дадем на младите…

Поглед.инфо, Прес.бг,“Зверски новини“

На нас приоритет категорично са ни младите хора. Пред тях има времеви диапазон, има бъдеще, казано по-просто. Пред възрастните такова няма, съответно правителството е взело своите рационални, макар и непопулярни мерки.“ Това обяви Евроминистърката на среща с младежи, на която присъстваха кметът на Габрово и Карл Ламбертц, президент на Европейския комитет на регионите. Смаяните младежи просто онемяха след това изказване, предназначено да каже нещо добро за тях. Един успя да пророни: „Г-жо министър, какво означава „рационални и непопулярни мерки“, когато споменахте нашите баби и дядовци?“ На което Павлова още по-убедено каза: „Знам че е не е престижно, знам че много ме плюят, знам и че сега като кажа това, утре Фейсбук ще изригне срещу мен. Но това е истината – на възрастните им остават средно 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях. По-добре да ги дадем на младите…“

Тук попиталият донякъде се ядоса и зададе нов въпрос – „Това не е ли форма на фашизъм – да изтребваме старите, сакатите и ненужните?“ Тогава министърката обясни: „Не е нацизъм. Това е чиста математика. Счетоводство. Никой – колкото и на велик да се прави, не може да избяга от сметките. Една операция на сърце примерно струва 50 хиляди лева. За какво да ги даваме, като човекът и без това ще си иде? За какво да вдигаме пенсиите – за да обикалят по света? Една екскурзия до Испания излиза 2000 лв. И къде ще иде споменът от нея – във вечния им дом – метър на два. Затова и правителството е направило своя избор – ще инвестираме във вас – младите. А възрастните – те вече са получили своето от живота си…“

Това допълнение отново не срещна одобрението на присъстващите но те не питаха повече. По-късно Павлова продължи с политика за младежите в профила си във Фейсбук: „Искам Европа, която нашите граждани и особено новите поколения да смятат за най-доброто място за живеене в света. И по-важното е – искам те да казват това с усмивка. Искам да бъдат щастливи да живеят в Европа, да се възползват от свободите, които имаме, и за които всички сме работили – да пътуваме, да работим, да учим, да създаваме, да обновяваме без граници, без страх. Накратко – новото поколение да се наслаждава на всяка минута от живота си. Това отговорих пред млади хора от 9 европейски държави по време на дискусия за бъдещето на Европа на въпрос: „А Вие в каква Европа искате да живеете?“. Благодаря им за вдъхновението, енергията и надеждата, която ми дава всяка среща с тях. Благодаря на Карл Ламбертц, президент на Европейския комитет на регионите, на кмета на Габрово Таня Христова, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите, както и на организаторите от „Джуниър Ачийвмънт“ в България – Бони Бонев и Милена Стойчева – за предложението да бъда патрон на инициативата „Защо Европа е от значение“ (Why Europe Matters) и отдадеността им на каузата.

Младите хора виждат по-добре от нас отвореността и разнообразието на Европа и осъзнават предизвикателствата, пред които сме изправени – климатичните промени, неравенството, остаряването, миграцията, тероризма. Същевременно, глобализацията и цифровизацията променят ежедневно пазара на труда, създавайки нови модели на трудова заетост. Затова и един от основните приоритети на Българското председателство са младите хора и тяхното бъдеще. Придобиването на ключови умения – цифрови и социални, както засиленото гражданско и политическо участие на младите хора са от особено значение за изграждане на устойчиво общество. Радвам се, че чувам техния глас! Те трябва да изискват повече от нас!

Фейсбук, личен профил на Лиляна Павлова, политик

Отново! Отново фалшива новина за думи, които уж съм произнесла пред реално проведен форум в Брюксел. Измислена публикация от сайт, гордеещ се със „зверските си новини“, ми приписва изказване, с което не само съм наранила съкровеното чувство на уважение и преклонение пред труда и постиженията на родителите ни, но и съм противопоставила живота и значимостта на млади и стари.

Всички, които присъстваха на конференцията в столицата на Европа, ще потвърдят, че не съм изричала думите, които ми се приписват. Дори и не съм помисляла да сравнявам перспективите пред един или друг човек на база възраст или продължителност на живота, както е написал „мозъчният тръст” за лъжи. Пенсионерите – нашите баби и дядовци, майки и бащи, са заслужили уважението и възхищението ни с достойния си труд и начин на живот. Техният пример е това, което следваме ние, което следват и младите хора. Техният опит е основата, върху която градим бъдещето, мечтите си…

Отдавна говорим за фалшивите новини и аз продължавам да се изненадвам от лекотата и безкритичността, с която те се разпространяват. Точно затова на дискусията ,,Защо Европа е от значение – младите говорят“ акцентирах върху бъдещето на младите хора и ключовите умения – цифрови и социални, които те трябва да притежават. Критичното мислене и способността да различаваш истината от лъжата е трудно, но задължително условие в динамично променящата се информационна среда, в която всеки може да произведе „новина“ и да я разпространи.

Ще си позволя да използвам част от цитат на журналиста Джоузеф Пулицър, който казва, че най-необходимото нещо за една новина е „точност, точност и пак точност“. Днес в сайтове с анонимни автори и неясна собственост точността не просто липсва, но и никога не е била в дневния им ред. Точността е заменена с тежки манипулации и лъжи.
Информираният човек има избор, информираният човек е свободен.

Vili Chilikova, коментар в профила на Лиляна Павлова:

Г-жо Павлова, отговорете на българските граждани цитираното по-долу, Ваше изказване ли е по време на форума? Ако е така, защо избирателно публикувате само частта за младите хора? И ако е така проявете чест и си подайте оставката веднага. И вас ви е раждала българска майка.

На което Павлова още по-убедено каза: „Знам че е не е престижно, знам че много ме плюят, знам и че сега като кажа това, утре Фейсбук ще изригне срещу мен. Но това е истината – на възрастните им остават средно 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях. По-добре да ги дадем на младите…“

Тук попиталият донякъде се ядоса и зададе нов въпрос: „Това не е ли форма на фашизъм – да изтребваме старите, сакатите и ненужните?“

Тогава министърката обясни: „Не е нацизъм. Това е чиста математика. Счетоводство. Никой – колкото и на велик да се прави, не може да избяга от сметките. Една операция на сърце примерно струва 50 хиляди лева. За какво да ги даваме, като човекът и без това ще си иде? За какво да вдигаме пенсиите – за да обикалят по света? Една екскурзия до Испания излиза 2000 лв. И къде ще иде споменът от нея – във вечния им дом – метър на два. Затова и правителството е направило своя избор – ще инвестираме във вас – младите. А възрастните – те вече са получили своето от живота си…“

Лиляна Павлова, Фейсбук профил, 21 март, 15:42

Искам Европа, която нашите граждани и особено новите поколения да смятат за най-доброто място за живеене в света. И по-важното е – искам те да казват това с усмивка. Искам да бъдат щастливи да живеят в Европа, да се възползват от свободите, които имаме, и за които всички сме работили – да пътуваме, да работим, да учим, да създаваме, да обновяваме без граници, без страх. Накратко – новото поколение да се наслаждава на всяка минута от живота си.

Това отговорих пред млади хора от 9 европейски държави по време на дискусия за бъдещето на Европа на въпрос: „А Вие в каква Европа искате да живеете?“.

Благодаря им за вдъхновението, енергията и надеждата, която ми дава всяка среща с тях. Благодаря на Карл Ламбертц, президент на Европейския комитет на регионите, на кмета на Габрово Таня Христова, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите, както и на организаторите от „Джуниър Ачийвмънт“ в България – Бони Бонев и Милена Стойчева – за предложението да бъда патрон на инициативата „Защо Европа е от значение“ (Why Europe Matters) и отдадеността им на каузата.

Младите хора виждат по-добре от нас отвореността и разнообразието на Европа и осъзнават предизвикателствата, пред които сме изправени – климатичните промени, неравенството, остаряването, миграцията, тероризма. Същевременно, глобализацията и цифровизацията променят ежедневно пазара на труда, създавайки нови модели на трудова заетост.

Затова и един от основните приоритети на Българското председателство са младите хора и тяхното бъдеще. Придобиването на ключови умения – цифрови и социални, както засиленото гражданско и политическо участие на младите хора са от особено значение за изграждане на устойчиво общество.

Радвам се, че чувам техния глас! Те трябва да изискват повече от нас!

Коментари в профила на Лиляна Павлова

Neli Petrova: Браво на Министър Павлова! Много точно казано, бъдещето на младите хора е в Европа, а не в България. Защо ли, защото те са АЛЧНИ, искат Много – много искат децата им и те да живеят нормално. Да, думата е правилна и точна НОРМАЛНО. Съдете ни, нас младите, избрали Европа.

Иванка Георгиева: Абсолютно безумни изказвания за възрастните хора, дето щели да живеят 3-4 години след пенсия и за това, че всичко се прави за младите… Аз работя по 75 часа на седмица, за да мога да си подсигуря приличен живот. На мен и на родителите ми, които имат ощ…Вижте още

Kremena Mihaylova: Г-жо Павлова, Вие имате заряда да променяте нещата към по-добро! Дерзайте смело

Mariyana Lilova: А старите на сапун – 3-4 години след пенсионирането и в камерите. Позор!

Petar Ferdinandov Petrov: Ние работим в Испания, не защото сме алчни, а за да подпомагаме семействата си в България .Това е по повод предишната ви изцепка. По въпроса за възрастните хора тук живеят над 90 години и ако имат нужда от помощ се грижат за тях жени от България и Рум…Вижте още

Velina Ivanova Nikolova: Г-жо Павлова, пожелавам Ви като остареете, Вашето поколение (деца, внуци) да Ви захвърлят в най-мизерния старчески дом!

Нели Коева: Г-жо Павлова, каква е реализацията на онези млади българи, които се завръщат високо образовани в БГ? Има ли институция или единен регистър, където бизнесът може да намери подготвените извън България квалифицирани кадри, завършили престижни колежи и училища?

Joro Georgiev: Един политик може да го направи това със закон, но никога няма да го изрече и то пред аудитория! Все още ли вярвате на фалшиви сайтове! Ако беше вярно телевизията нямаше да пропусне такава експлозивна новина!

Margarita Mihova: Цялата ни държава е една голямааа дупка

Живко Жеков: Браво на Лилито, много точно е описало какво иска за себе си.

Stella Atanasova: Аз пожелавам на Павлова да не успее да остарее!

Daniel Ivanov Lenkov: Nqmash gram sram, bokluk dolen.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter