#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
„Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма…“
174 години от възвестяването на Манифеста на Комунистическата партия


Иван Делчев

Юбилейна марка “Почта СССР”, издадена по случай сто годишнината от отпечатването на Манифеста на Комунистическата партия, 1948 г.

Комунистическият манифест имаше за задача да възвести предстоящата неизбежна гибел на съвременната буржоазна собственост. Но в Русия ние намираме, че наред с бързо процъфтяващото капиталистическо търгашество и с едва сега развиващата се буржоазна поземлена собственост по-голямата част от земята е в общинно владение на селяните. Пита се сега: може ли руската община, тази, макар и вече силно разрушена форма на първобитното колективно владение на земята, да премине направо във висшата, комунистическата форма на земевладение? Или, напротив, тя най-напред трябва да мине през същия процес на разложение, който е присъщ на историческото развитие на Запада?”

Такива обосновани съмнения имат Маркс и Енгелс относно възможността в Русия да се развие социализъм, изложени в предговора към второто руско издание от 1882 г. на “Манифест на Комунистическата партия”, издаден на 21 февруари 1848 г. и написан по поръчка на ляворадикалния  “Съюз на справедливите”, основан от Вилхелм Вайтлинг, теоретик на уравнителния комунизъм, определил комунистическата революция като стихиен процес, в който главна роля ще играят декласираните елементи. Манифестът се появява в годината, наречена “Пролетта на народите”, когато Европа е залята от революции за нацонално обединение и политическа демокрация. Манифестът е радикален призив за класова борба на гребена на тази революционна вълна. В тази епоха се развива и един ключов процес с далечни последици, проницателно отбелязан от класиците на комунистическата идеология в Манифеста:

Европейската имиграция даде на Северна Америка възможност за гигантско земеделско производство, чиято конкуренция разклаща самите основи на европейската поземлена собственост. Тази имиграция позволи на Съединените щати да експлоатират своите огромни индустриални източници с такава енергия и в такъв размер, че те за кратко време неизбежно ще турят край на индустриалния монопол на Западна Европа и особено на Англия.”

Бирена халба от 1848 г. в музея във Вюртемберг с надпис “Пролетарии от всички страни, обединявайте се”

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter