Какъв е този болен свят, в който обвинението е доказателство?


 

Нощта на Петък, 13-и, 21:00:

„Надзирателите“ от световния „психодиспансер“ се опитаха без „епикриза“ да сложат ракетна усмирителна риза на Сирия

Хроника на една 98-минутна „война“

Начало на военната операция срещу Сирия

В 04:47 часа на 14 април, българско време (21:47, 13 април) лично президентът Доналд Тръмп в изявление от Белия дом обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали (21:00 ч.) военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс. Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по “обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад”. Той обеща, че операцията ще продължи “колкото е необходимо” и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Доналд Тръмп: САЩ, Франция и Великобритания се бият срещу варварството

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

САЩ, Франция и Великобритания се бият “срещу варварството”, заяви Тръмп, който окачестви като “чудовищни” химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е “значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим”.

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши “дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации”.

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към “безкрайно присъствие” в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката “Ислямска държава” бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

ЕС ще бъде на страната на справедливостта

Часове след ракетната атака на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, Европейският съюз поиска Русия и Иран да окажат натиск върху сирийското правителство, за да се уверят, че няма да бъдат използвани повече химически оръжия. ЕС предупреди, че може да последват нови санкции, ако употребата на химически оръжия продължи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди това каза, че “ЕС ще бъде на страната на справедливостта”.
Съюзът припомня, че вече е въвел санкции срещу Сирия през юли 2017 г. и винаги е готов “да обмисли налагането на по-нататъшни мерки, ако това е подходящо.”

Столтенберг: Всички членове на алианса подкрепиха ударите в Сирия“

Столтенберг смята, че тези удари няма да попречат на политическото урегулиране в Сирия. Северноатлантическият алианс призовава Русия да осигури участието на Дамаск в Женевския процес за политическо урегулиране на конфликта в страната.

Столтенберг приветства пристигането на експертите от ОЗХО в Сирия, но смята, че тяхната мисия няма да може да проясни напълно ситуацията с химическата атака, за която се твърди, че е извършена в сирийския град Дума на 7 април.

„НАТО приветства пристигането на експертите на ОЗХО в Сирия. Призовавахме за това отдавна. Но е важно да се разбере, че експертите на тази организация могат да кажат само дали е имало химическа атака. Те не могат да определят кой стои зад нея, без да имат мандат за това“, каза Столтенберг. 

 Башар Асад похвалил съветските ПВО-системи, неутрализирали 71% от ракетите

Президентът, който с демонстративно спокойствие бе сниман да влиза на работа в двореца в събота след ракетните удари, похвалил съветските ПВО-системи, неутрализирали 71% от ракетите.

На среща с руска парламентарна делегация сирийският президент Башар Асад заяви, че за възстановяването на сирийската икономика са необходими 400 млрд. долара.

Руската делегация пристигна в Дамаск в петък точно преди ракетните удари в съботното утро. Преди това посети Хомс и Палмира. “От 90-те години на миналия век насам сме свидетели на американски филми, в които се твърди, че руското оръжие е назад. А сега виждаме, чие оръжие наистина е остаряло”, са думите на Асад, предадени от руски депутат.

Какво ще намерят експертите по химически оръжия в сирийския град Дума след ракетните удари?

Екип (Инспекторите от контролния орган Организация за забрана на химическото оръжие, ОЗХО) за установяване на фактите пристигна в Дамаск в събота и трябва да отиде в Дума в неделя”, заяви заместник-министърът на външните работи на Сирия Айман Сусан пред АФП.

Западните сили твърдят, че при атаката са използвани химически вещества, най-вероятно хлор и зарин, и са убити най-малко 40 цивилни граждани.

Секретен френски доклад с „голяма доза увереност“

Заключението на доклада след анализ на “надеждни разузнавателни данни” и публични източници, че химическата атака в Дума на 7 април е извършена от сирийските правителствени сили.

Това става ясно от разсекретен разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс. Документът беше публикуван след координираните въздушни удари на Великобритания, Франция и САЩ, нанесени през нощта на 14 април по сирийски правителствени цели.

“Въз основа на събрани от нашите служби разузнавателни данни и при липсата на химически проби, които да бъдат анализирани в наши лаборатории, Франция смята, че несъмнено в Дума е била извършена химическа атака срещу цивилни”, пише в доклада. В него се допълва, че няма друг правдоподобен сценарий, освен атаката да е дело на сирийските въоръжени сили.

“След като бяха изследвани видеозаписи и снимки с жертвите, публикувани в интернет, (разузнавателните служби) успяха да заключат с голяма доза увереност, че в огромното си мнозинство те са правени наскоро и не са изфабрикувани”, се казва в доклада.

Посочва се, че не се виждат смъртни случаи вследствие на механични травми, както и че всички симптоми са характерни за химическа атака, в частност с вещества, предизвикващи задушаване, фосфорорганични вещества или циановодород.

Владимир Путин: Действията в Сирия нарушават международното право

Руският лидер каза в изявление, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция имат “разрушително влияние върху цялата система на международните отношения”. Той добавя, че въздушните удари са в разрез с Устава на ООН и на международното право, след като не са разрешени от Съвета за сигурност на световната организация.
Путин отново потвърди мнението на Русия, че предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, която подбуди ударите, е фалшива, и добави, че руските военни експерти, проверили Дума, не са открили следа от нападението.
Руският президент смята, че ударите по цели в Сирия ще попречат на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), която изпрати свои специалисти за изясняване на всички обстоятелства след предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни граждани в град Дума.

Еманюел Макрон: Не можем да толерираме да се банализира използването на химически оръжия

Няма никакво съмнение във фактите и отговорността на сирийския режим за смъртта на десетки мъже, жени и деца в химическа атака в град Дума, каза френският президент.

Започналата намеса “е ограничена до капацитета на сирийския режим, позволяващ производство и употреба на химически оръжия”, обясни Макрон малко след съобщение, че над сирийската столица Дамаск са прелетели самолети и са били чути силни експлозии.

САЩ, Великобритания и Франция започнаха въздушните удари по Сирия

“Червената линия, която Франция определи през май 2017 г., бе премината. Затова наредих на френските въоръжени сили да с намесят тази нощ в рамките на международна операция, водена в коалиция със САЩ и Великобритания и насочена срещу незаконния химически арсенал на сирийския режим”, заяви френският президент.

Лъжите за Скрипал и химическото оръжие на Асад и мълчанието на т.нар. обществено мнение

Явор Дачков, Фейсбук

Лъжите за Скрипал и химическото оръжие на Асад, които западните лидери изговарят без никакво смущение и минимално усилие за лицемерна маскировка са болезнено преживяване. Още по-болезнено е мълчанието на т.нар. обществено мнение на Запад. Няма такова. Трябва да си дебил, за да поемаш тази плиткоумна пропаганда без минимална съпротива. Работата е там, че и тук няма. Всъщност няма такова нещо като обществено мнение и никога не е имало. Хората се грижат за комфортеца си и най-много за някое кученце. Нищо по-неприятно от либералния сантиментализъм. Само съветския беше противен в подобна степен. Отвратен съм. И много разочарован от приятелите си тук, които си затварят очите и сърцето за чудовищните западни лъжи за Сирия. Не ги съдя, защото много добре си спомням собствената си талибанска и болшевишка радост, когато Щатите нападнаха Ирак през 2003г. Не е добре тази работа. Никак не е добре

Бележка на Анализи: В подзаглавието „Петък, 13-и, 21:00…“, часът е по вашингтонско време

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter