Политиката изисква специфичен талант, както музиката или готвенето


Петко Симеонов

Преди да започне световното първенство по футбол

1.

Тръмп затвърждава позицията си на световен лидер творящ история. Само за една година предшественикът му Обама загуби цвят и съвсем избледня. Още веднъж се показа, че образованост и интелект не са достатъчни за значимо политическо лидерство.
Политиката изисква специфичен талант, така както поезията, музиката, рисуването, готвенето, облеклото, парфюмите, вината, високия скок или спринта… Въобще всяка човешка дейност. За да упражняваш нещо и да постигаш високи резултати е нужно не само високо IQ, трудолюбие и сръчни ръце. Талант е нужен.


С талант на значим политик блесна Ким Чен Ун. Тридесет и пет годишен диктатор. Според мен неговата цел е трансформирането на Северна Корея по подобие на Китай. Дали ще успее, не зависи само от способностите му. Той има подкрепата на Китай и вероятно на Русия, но САЩ решават дали и какво ще му позволят. Неизвестно!
Дали през есента републиканците в САЩ ще получат подкрепата на избирателите е решаващо за това как ще се развиват очерталите се световни тенденции за връщане към консерватизма. Ускорено или със затруднения.
Ляво либералната вейхайвещина с новоговора, безкритичата политическа толерантност, илюзорния мултикултурализъм, социално безпросветния атеизъм, ще бъдат изметени. Бог се завръща!
Европа е на кръстопът.
Макрон е прекалено французин, Меркел прекалено корпоративна. Няма ги нито Карл Велики, нито Наполеон, а папата, макар и приятен, не е този.
Поне проблемите са ясни – външната граница, общата сигурност, общата отбрана, общата външна политика, политическия ислям, демографския проблем, икономическата и социална интеграция на Съюза…

Преди да започне световното първенство по футбол

2

България върви по правилен път, но за съжаление твърде бавно.
Като костенурка сме.
Преминахме през един законово и морално спорен Преход, който излъчи своите победители. Нас ни управляват най-успешните хора и структури на Прехода. Такива са, каквито са!
Вкупом не забелязахме (и продължаваме!) меката национално враждебна сила. Не се вижда, че конкуренцията между нации и държави за влияние, икономическа мощ, ресурси, пазари, територии, население, история, постижения, не е спряла и няма намерение да спира!
Непрекъснато, до ден днешен, се удря по морално психичното единство на нацията. Отначало това се правеше чрез възникването на платени отвън структури и публични лица. Правеха го с решения, действия, слово, проекти. Включиха се, поради алчност и комплекси, неграмотници и глупаци.


Бяха извадени от исторически контекс, реанимирани и излъскани изрази и тези на национално недоволство и нихилизъм: слаби сме; грешни сме; територията; терминал две; който може, да бяга; последният да заключи; няма такава държава; народ се ражда и умира; не народ, а мърша… Отказ от борба и проповядване на бягство и предаване!
Подмяна на кадри, отказ от използване на български език в местни институции. Вилнеене на чужди служби. Публично говорене до насъскване, хейтъри като глутници по интернет и социалните мрежи.
Стана мода да се говори против България, българската история, езика, народа, нацията. Появи се съсловие от майцепродавци скрити зад езика на политкоректнвостта с таргет – рушене на българското, държавата, институциите.
Като контра се появи патриотарство от ниска проба.

Facebook

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter