След Талин и в Лос Анджелис общественият транспорт става напълно безплатен


В Лондон и Столкхом собствениците на автомобили плащат данък за шофиране в пиковите часове

Лидия Делирадева

Американският мегаполис Лос Анджелис ще отмени таксите за обществен транспорт до летните олимпийски игри, които ще се проведат след 10 години. т.е. пътуването с целия градски транспорт в града ще бъде безплатно до 2028 година.

„Безплатни обеди“ обаче няма

Това ще се компенсира от шофьорите на автомобили – таксите за пътуване в пиковите часове ще съберат до $52 милиарда приходи.

Плановете сподели Фил Вашингтон – ръководител на отдела за местен транспорт на LA Metro. Според Business Insider проектът ще бъде финансиран от нови транспортни такси за автомобилистите.

Ако инициативата бъде приведена в действие, в Лос Анджелис ще се появят зони за платено влизане. За да стигнат до определени части на града в пиковите часове, шофьорите ще трябва да платят фиксирана сума. По този начин ще има по-малка вероятност да се ползват личните автомобили и хората ще се прехвърлят в обществения транспорт, твърдят властите.

Големите градове

Такива системи вече действат в някои столици. Така например през 2003 г. Лондон въведе данък за автомобилистите. А 10 години след стартирането на инициативата, трафикът в платените зони е намалял с 10%. Таксите също така донесоха на местното транспортно ведомство $1,5 млрд.

Стокхолм също наложи на собствениците на автомобили да плащат за шофиране в пиковите часове. Първоначално срещу това решение бяха 70% от шведите. Но когато задръстванията станаха много по-малко, а въздухът стана по-чист, само една трета от жителите остана в опозиция.

„Пиков“ експеримент и в Ню Йорко

Ню Йоркските власти също възнамеряват да въведат тарифи за шофьорите през пиковите часове, тъй като им липсват средства за подобряване на транспортната система. Недостигът е толкова значителен, че администрацията дори е готова да легализира марихуаната, за да събира повече данъци.

През януари таксите ще започнат да се събират в експериментален режим. Първоначално само търговските автомобили ще трябва да плащат за преминаване през града, в това число и такситата, които ще преминават по 96-та улица в Манхатън. Събраните пари ще бъдат насочени към финансиране на метрото.

Лос Анджелис планира да похарчи постъпленията от новия данък за изпълнението на осем големи транспортни проекта. Властите се надяват да ги завършат до началото на летните олимпийски игри, които ще се проведат през 2028 г.

По данни на Los Angeles Times, таксите ще донесат през следващото десетилетие от 12 до 52 милиарда долара.

Люксембург „бие“ след месец  всички

Люксембург също се бори със задръстванията и прекалено големия брой автомобили по пътищата. През 2019 г. микродържавата ще бъде първата в света, която ще отмени плащането за обществен транспорт в цялата страна. Жителите ще могат да използват безплатно автобуси, трамваи и влакове.

По-рано тарифата за градски транспорт беше анулирана и от властите в Талин – столицата на Естония. Очаква се и останалите градове от страната също да се присъединят към инициативата.

Източник: FORBESBG

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter