В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време


В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време за 11 февруари. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.


В 4 области е обявен жълт код за сняг и поледици, това са областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска. В област Бургас е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд. Сумарно за денонощието се очакват количества около 20-30 л/кв.м., на отделни места и повече.

Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала.

Силно земетресение на 170 км от олимпийците

  • Повишена сеизмична активност край Перу и Еквадор, Панама и японския остров Изу

Сравнително силно земетресение раздруса снощи Южна Корея. Според данните на Евросредиземноморския сеизмологичен център силата му е била 4.9 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на източното крайбрежие на страната на 8 км западно от град Хунг Хай, на 66 км източно от Дегу. Земетресението е било и на около 170 км от Пьонгчанг, където от петък се провежда Зимната олимпиада.

Сеизмична активност е засечена на още няколко места в Тихия океан: разлюля южното крайбрежие на Перу, с магнитуд 5.5 по Рихтер няколко часа по-късно; 4.4 по Рихтер раздруса и Панама; японският остров Изу бе разтърсен от 4.8 по Рихтер; земетресение с магнитуд 3.6 бе регистрирано край бреговете на Еквадор. Оттам също няма данни за пострадали и разрушения. Опасност от цунами не е обявена.

Ако погледнете картата на Евросредиземноморския сеизмологичен център обаче, ще видите, че сеизмичната активност през изминалата нощ и рано тази сутрин не отминава и Европа.

Самолетна катастрофа край Москва, без оцелели

Самолет на Саратовските авиолинии катастрофира след излитане от московското летище Домодедово, съобщи Интерфакс. Машината Ан-148 с 71 души на борда е паднала на около 20 километра от Домодедово, като 65-имата пътници и 6 членният екипаж не са имали шансове за оцеляване. Гибелта на всички на борда бе потвърдена от агенция ТАСС.

Според flightradar24, самолетът е излетял от Москва за Орск и практически веднага е изчезнал от радарите Точно преди да изчезне от радарите Ан-148 се е снижил рязко от 1900 до 975 м височина. Към мястото на падането на самолета бяха изпратени спасителни екипи, но се оказа, че това място е трудно достъпно и екипите са били принудени да се придвижват пеша. След пристигането на мястото на аварията са открити многобройни отломки и тела на загинали.

Хиляди на протест срещу расизма в Италия

Хиляди се включиха в митинг срещу расизма в Италия. Демонстрацията беше в град Мачерата, където преди седмица имаше нападение срещу чернокожи имигранти. Някои от демонстрантите носеха антифашистки лозунги.

Миналият уикенд 28-годишен жител на Мачерата простреля шестима мигранти. Той беше загърнат в италианското знаме и според свидетели отправил нацистки поздрав. Предполага се, че е нападнал африканците като отмъщение за убийството на млада жена, за което е арестуван имигрант. Атаката придоби политически оттенък, тъй като стрелецът е членувал в една от антиимигрантските партии.

“Нищо не ми направихте” спечели фестивала в Сан Ремо

Песента е посветена на жертвите на тероризма в Европа
Дуетът Ермал Мета (албанец) и Фабрицио Моро (италианец) спечели 68-ото издание на фестивала в Сан Ремо с песента “Нищо не ми направихте” (Non mi avete fatto niente ), съобщиха италиански медии.

 Композитор на песента-победител е Андреа Фебо. Песента отправя посланието, че хората не трябва да се страхуват от терористите. В песента се казва, че тероризмът е ранил земята, от Азия до Великобритания, говори се за майки, загубили децата си, и за деца, изгубили родителите си. В парчето се казва още, че терористите и техните безсмислени войни не са постигнали нищо, че животът на хората продължава смело напред въпреки нападенията, че след терористичните атаки светът се изправя отново благодарение на детските усмивки.
На второ място остана групата “Ло Стато Сочале”, чието име в превод означава “Социалната държава” с песента “Живот във ваканция”. Изпълнението на песента на групата бе съпътствано от зрелищен спектакъл, в който на сцената се появи побеляла възрастна дама и се впусна в динамичен танц с по-млад мъж. В ролята на възрастната дама бе 83-годишната британка Пади Джоунс, започнала да танцува на 69 години. В родината си Сара Патриша Джоунс нашумя с участието си в риалити формата “Великобритания търси талант”, а през 2009 г. спечели испански риалити формат за самородни таланти.

По информации на EMSC-CSEM.org, Meteo.bg, BgOnAir.bg, Dnes.bg, Dnesplus.bg, БГНЕС, Informiran.net, Nova.bg, Monitor.bg

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter