Мултимодален коридор Персийски залив – Черно море


Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Армения, където е по покана на своя колега Серж Саркисян

Българският държавен глава, съпругата му Десислава Радева и водената от него делегация бяха посрещнати с военни почести на летище “Звартноц” в столицата Ереван. В групата са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, депутати и представители на деловите среди.
“С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор Персийски залив – Черно море, който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения”, заяви Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Армения Серж Саркисян.
Президентът добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани няколко двустранни документа.

Поетът Яворов запалва искрата на приятелството и дружбата между нашите народи и огънят, който днес гори, е в резултат тази искра. Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно училище “Пейо Яворов” в арменската столица Ереван кабинет за интерактивно обучение, изграден с българска финансова подкрепа. Откриването беше в рамките на държавното посещение на президента Радев в Армения.

На снимката (БТА): Румен Радев пред паметника на Пейо Яворов в едноименното 131-во основно училище в Ереван

Сорос даде още 100 000 лири срещу „трагичната грешка Брекзит“

Милиардерът интернационалист Джордж Сорос се зарече да продължи борбата си за блокиране на “трагичната грешка” “Брекзит”, след като стана ясно, че роденият в Унгария привърженик на Европейския съюз е дарил стотици хиляди долари за проевропейската организация “Най-доброто за Великобритания”.

Сорос бе подложен на унищожителна критика във Великобритания през миналата седмица, след като бе разкрито, че е дарил 400 000 паунда чрез една от своите фондации на “Най-доброто за Великобритания”.

Найджъл Фараж и независимият европейски депутат Стивън Уолф призоваха за разследване на финансирането от “чуждестранния банков милиардер”. Но прочутият милиардер отвърна на критиките, като ги описа като “отровни лични нападки“.

Нов зрелищен арест на Саакашвили в киевски ресторант

Бившият президент на Грузия и бившият губернатор на Одеса Саакашвили и настоящ опозиционер в Украйна беше зрелищно арестуван в ресторант в Киев, предаде агенция УНИАН.

За ареста потвърди и съратникът на опозиционния лидер Давид Сакварелидзе. По думите му в ресторанта са нахлули маскирани мъже с надписи на униформите „Държавна гранична служба” и са отвели политика в неизвестна посока.

По-късно стана ясно, че Саакашвили е депортиран в Полша и вече е пристигнал в страната.

Причината да бъде депортиран в Полша е, че според властите в Киев той е пребивавал незаконно в Украйна. Затова той е депортиран, но не в родната му страна, а в държавата, от която е пристигнал в Украйна – Полша.

Българското правителство се е разграничило от обидите срещу Келер, наречена “зелен джихадист” и “нагла и самонадеяна особа”

Българското правителство се е разграничило от обидите и настояването за екстрадирането на лидера на европейските Зелени и евродепутат Ска Келер, отправени от партията на Валери Симеонов, след разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Говорител на Комисията съобщи днес, че Юнкер е разговарял по телефона с Бойко Борисов и със Ска Келер в петък, след което правителствената пресслужба е публикувала съобщение, с което правителството се разграничава от декларацията на Националния фронт за спасение на България (вж коментара по темата в Анализи).

В декларацията, публикувана миналия четвъртък, партията на Валери Симеонов призовава Келер, която беше в Банско и в Кресненското дефиле, да се запознае с плановете на правителството за промени в защитените природни зони, да бъде обявена за персона нон-грата и изгонена с “камионетка” от България.

Започна “високорисковото“ посещение на сръбския президент в Хърватия

Започна посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, което бе обявено за “високорисково“ заради обтегнатите отношения между двете страни след войните през 90-те години. Посещението се смята за начало на нормализирането на отношенията между двете страни.

В Хърватия сръбският президент ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти. Придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил.

Александър Вучич идва на първо официално посещение по покана на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. В рамките на посещението на Вучич ще бъдат обсъдени редица въпроси, засягащи разведряването между Белград и Загреб, включително защитата на малцинствата, границите и връщането на собствеността.

Срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич протестираха над 1000 души в центъра на Загреб, съобщи националната телевизия ХРТ.

 

По информация на Kanal-3.bg, Burgasinfo.com, iNews.bg, Mediapool.bg, Facti.bg, Focus.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter