Науката няма пол
Три жени – изследователки, гордостта на Италия разчетоха убийствения коронавирус
Кои са трите ангела на вирусологията, възправили се срещу заплахата?


В Националния институт за инфекциозни болести „Ладзаро Спаланцани“ в Рим, само 48 часа след диагностицирането на коронавирус на двама китайски туристи, екип от италиански изследователи е успял да изолира ДНК и последователността му в генома на вируса.

Успехът се дължи на изследователките – доктор  Мария Розария Капобянки, ръководеща екипа, доктор Кончета Кастилети и доктор Франческа Колавита. Три жени, професионалистки на световно ниво, с коѝто Италия се гордее. И благодарността, и надеждата за овладяване на болестта, са огромни.

Но кои са “трите ангела”, както ги наричат всички в момента?

Неизвестни до сега южнячки, след 36 безсънни часа, намерили се на първите страници на всички вестници по света?

Доктор Мария Розария Капобянки е завършила биологични науки и е специализирала микробиология, на 67 години е и е родена в Прочида. От 1977 до 1999 г. е университетски изследовател в Римския университет „La Sapienza“, а от 2000 г.работи в националния институт по заразни болести „Спаланцани“ като директор на лабораторията. От 2015 г. д-р Капобянки е и директор на отдел “Епидемиология, предклинични изследвания и напреднала диагностика”. Тя е талантлива и компетентна вирусоложка, получила международно признание на най-престижни научни форуми. Нейните изследвания са посветени на вродените и адаптивни механизми за противовирусна защита, към възникващите инфекции, подобно на тази в момента, и към патогенезата.

Доктор Кончета Кастилети има специалност „Биология, микробиология и вирусология“, с докторска степен по „Вирусна имунобиология“. Тя е на 56 години и е родена в Рагуза. Работи в института “Спаланцани” като ръководител в лабораторията по вирусология и отговаря за отделението за възникващи (новородени) вируси. Често е била в Африка и е успяла да натрупа опита с големите епидемии на нашето време- като Сарс, Ебола, Свински грип и Чикунгуня.

Франческа Колавита е най-младата в отбора. Тя е на 30 години и е от Кампобасо. Има специалност биология със специализация по микробиология и вирусология. Колавита е все още на изпитателен срок в института и работи в лабораторията по вирусология Била е в продължение на 4 години, в няколко мисии в Сиера Леоне, в лабораторията, инсталирана в болница “Принцеса Кристиан” от Фрийтаун и в спешни екипи в борба с вируса на Ебола.

Коронавирусът, с неговото ДНК и последователност в генома, наречен 2019-nCoV / Италия-INMI, вече е депозиран в базата данни на генетичните последователности на NIH, GenBank. Откритието позволява вирусът да се сравни с вече изолираните щамове в Китай, Франция, Япония и Австралия, за да се оценят възможните мутации.

коронавирус

Познаването на механизма на заболяването,  отглеждането на вируса като култура и изучаването му, позволява да се експериментират лекарства in vitro и да се създаде ваксина. Експертите твърдят, че ще са необходими между шест месеца и година и половина – това  са предположенията на генералния директор на института “Спаланцани”- Марта Бранка

Зад псевдонима Patty K. Biski  се крие талантлива българска журналистка, живееща в Милано

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter