Полезните идиоти
ГРИГОР ЛИЛОВ: Пременилият се Илия – все в тия
Протестът, организиран от партия „Възраждане” Кой го поръча и защо?


Григор Лилов

По моя преценка, след като изгледах десетки клипове и пълното ТВ предаване, протестираха според мен не повече от 3000 души – 2000 според Ройтерс.

Проправителствените и уж опозиционни по-големи медии написаха за около стотина събрали се или рехаво присъствие. Интернет, Ютуб, социалните мрежи са пълни с клипове, на които се вижда, че не е така.  Сега публикациите им вече се редактирани и бройката грижливо се избягва за споменаване.

Идиоти! Тези дори не знаят как се прави интелигентна пропаганда.
Лъжат толкова брутално, че лесно се хващат в лъжа. А от друга страна – след такава нагла лъжа само някои идиот би им повярвал, ако става дума да се прокара някоя наистина съществена и важна за властта заблуда. Но не е изненадващо да постъпват така – нас ни управлява едно от крилата на старата комунистическа гвардия. Този им рефлекс – да лъжат безобразно и неефективно, им е първичен и неизкореним.

Участниците

Протестът успя да събере иначе несъвместимото: русофили, социалисти, патриотари, християни, националисти, фенове на алтернативната медицина, антиваксъри (борци срещу ваксините), онези, според които Норвегия ще взима децата ни, 5G мрежовите конспиратори, отрицателите на съществуването на Короначумата, противници на каквато и да е карантина, професионални протестъри срещу заплащане и просто недоволни.

Изброените социални групи в мрежите се обявиха „за” манифестацията и горещо я подкрепяха с помощта на админите им, които спестиха основните лозунги, а ги ориентираха към нуждите на аудиториите им. Сега, след като се разбра кой в действителност е поръчвал музиката, започнаха разправии в някои от тези групи.

Такива хора, които протестират без да знаят под какво знаме в действителност са се подредили, най-великият конспиратор в историята Ленин ги наричаше „полезни идиоти”. Защото няма истинска алтернатива там, където ще се сменя или се иска да се смени един мафиотски клан и проект с друг мафиотски клан и проект.

Резултати няма?

Обаче генералната публично прокламирана цел на протеста не успя – десетки и десетки хиляди да изразят недоволството си срещу Борисов. Та да се стресне ЕС и да отпусне още някое евро отгоре над вече даденото ни. Това беше една от целите на протеста, макар и не най-важната.

Не успя, защото освен относително малко заблудените, милиони в страната виждат и знаят, че никой не им предлага алтернатива.
БСП е клан, подобен на този, излетял от нейното гнездо начело с Борисов. Борисовия излетя заради разчета за по-перспективно уреждане на битие-житието вместо да се чака щедростта на партията-кърмилница.
Уж социалната лява партия се държи като заядлива, свадлива и себична бабичка, искаща да уреди свидните си внуци и протестираща, че не ѝ отдават дължимото. Президентът ѝ е вече провалил се държавник, както показа Коронаепидемията. А така нар. непарламентарни сили са корпоративни групи, прогонени от софрата или с поставено партийно поръчение от единия или другия клан, а най-често и от двата, заедно и с една чужбина – да  флиртуват със Запада.

Актьорите

Кой направи този протест и точно в този момент? Организатор се води партия „Възраждане” и лидерът ѝ Костадин Костадинов.

Той е пеперудка, кацаща от един политически цвят на друг, оттам – на трети и т.н… Бил е виден член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО от 2007 г., заместник-председател до 2012 г. и регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област от 2002 г. до 2009 г. Т.е. подвизавал се е като дясна ръка на Красимир Каракачанов, докато поиска да вземе мястото му и изхвърча.
Работил е тясно и с енергийния олигарх Христо Ковачки в движение „Напред”.

По-късно след взетите, вероятно с „отличен” изпити в прощъпалника на родната така наречена политика, му е дадена роля на офицер вместо на пешка на шахматното ѝ поле.

Костадинов става ортак с Волен Сидеров и неговата „Атака” – например като кандидат за кмет на Варна. А когато „Атака” се поизноси като залъгалка за недоволните и затова я вкараха във властта, „Възраждане” дойде на сцената като новата „Атака”.

Един знаменателен факт: политици, които не са крали като Минчо Христов и Стела Банкова набързо напуснаха партията му буквално седмици след основаването ѝ с обвинения към Костадинов за корупция и присвояване на средства. Но и тогава, и после години наред никой не обърна капчица внимание на техните сигнали. Сега обаче държавата се присети да подгони Костадинов. А защо е на уж, ще стане ясно по-надолу.

До Костадинов и протеста му е застана друг клан от същата тази комунистическа гвардия, която ни управлява в момента. Телевизията на БСП предаваше събитието изцяло и това е достатъчен факт за родовата принадлежност на протеста.

Протестиращите не са разбрали основното: няма как една партия като „Възраждане”, която е регистрирана от политическата мафия без проблеми, която получава от политическата мафия милионна субсидия, разходвана неясно как, която е част от статуквото, имитиращо плурализъм и демокрация – няма как тя да е двигател за промени.

Режисьорът

Зад такива разнопартийни пеперудки като Костадинов винаги стои мощен кукловод, който притежава влияние във всички политически структури.
Един цитат ще ви подскаже кой е той.
Лидерът на „Възраждане” е отявлен кремълофил:

Един ден цялата русофобска паплач ще отговаря пред съда за престъпленията си срещу България и българите. Ние от “Възраждане” ще се погрижим за това.

Ако се проследи веригата на зависимости, макар че е добре прикрита, се вижда същото – Кремъл. А защо се организира този театър?

В момента под натиска на ниските цени на нефта и газа и спадналото търсене на минерални ресурси Кремъл закъса финансово. И се наложи отчаяно да прави опити да се договори зад кулисите с Белия дом, обещавайки му отстъпки. Такива вече се пекат в Сирия – възможно  прогонване на Иран. Основната обаче за търгуване е евентуално включване в потенциална антикитайска коалиция.

Именно тази цел е в основата на голямата политика на „моркова и тоягата” на Тръмп към Русия. Кремъл от своя страна пък плаши Запада с пропагандни статии за нестабилността на Путин във властта и опасността крайните „силоваци” в Москва да му я вземат. Натрапва чрез тях като извод и логично изглеждащо следствие – да  се съюзят с Китай.

Геополитическият покер

Но за да започнеш да преговаряш, трябва да имаш козове, да държиш добри ръце. Трябва и да покажеш и да демонстрираш, че ги владееш.

Целта на протеста в България беше точно тази – „ние можем да смъкнем от власт това правителство, но не го правим – това е наш коз, с който можем да цакаме и затова дайте и вие нещо насреща”. Ако политиката на България не устройва Кремъл, защо наистина не смъкне правителството от власт?

Защото Кремъл няма какво друго освен Борисов да предложи насреща на Запада. А без западните пари, западния кредитен рейтинг, западната подкрепа не може да плаща сметката на България. И съответно веднага ще изгуби влияние в държавата ни, дори Песков (говорителят на Путин) да ни е станал премиер

На масата в това разиграване тези дни бяха сложени и други такива „възродителни” козове. Да видим някои от тях!

Например изненадващо главният прокурор Гешев пусна от затвора олигарсите Маринела и Ветко Арабаджиеви, създаде Консулативен съвет при себе си с едни от най-ретроградните правни фигури на тоталитаризма и жалкия ни преход, повдигна обвинение срещу лидера на „Възраждане”, за да го легитимира като „истински” противник на властта…

Например финансовият министър Горанов публично се възпротиви на Борисов заедно с Менда Стоянова, например Васил Божков наруши договорката, с която го пуснаха да избяга и започна атака срещу премиера, например…

Разбира се, България с така наречените ѝ „политици” е много дребна карта в тази световна геополитическа игра. Но за сметка на това винаги и удобно се намира под ръка.

Прочетено във фейсбук профила Grigor Lilov

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter