Номинираният за Оскарите „Страх“ и американската публика
МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА: Вече и американците разбраха
Светлана Янчева няма какво да доказва в театър или кино. Който я е гледал, знае


Милена Фучеджиева

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в „Страх”, реж. Ивайло Христов, източник: “The New York Times”

Ще си позволя лукса днес да не пиша за войната, нито за понякога парализиращия ме страх от бъдещето.

Покрай шумния скандал около номинацията на „Страх“ на Ивайло Христов за „Оскар“ – скандалите между кинаджии винаги са шумни и отблъскващи – така и не разбрахме, че филмът е разпространен в Америка.

Срещу течението*

СВЕТЛА ГАНЕВА: Не желая и не приемам да „интерпретирате живота ми“

И понеже в България ако сам не владееш изкуството на пиара, независимо дали си писател, режисьор или какъвто и да е човек на изкуството, и няма кой да те “представя” на евентуалните ти “консуматори”, а то обикновено няма кой, така и не разбрахме, че за „Страх“ има много положителни отзиви в многобройни американски медии, между които и в най-важните – „Варайъти“ и „Холивуд рипортър“.

Във „Варайъти“ Светлана Янчева е наречена българската Франсис МакДорманд. Това е огромно признание за огромния талант на Светлана. Не само там я наричат така, и в други медии правят същото сравнение.  Но нищо не чухме или прочетохме тук за това огромно признание от Холивуд

Ревю на „Страх“: Непознат в странна земя
Пристигането на африкански бежанец преобръща български град в острата история на Ивайло Христов за ксенофобията

Мария Бакалова е бляскавата, леката, бърза и шеметна страна на славата

Светлана Янчева вероятно никога няма да видим в тоалет на „Балмен“ да изнася реч на която ръкопляскат холивудски звезди, което обаче не я прави по-малко заслужаваща вниманието ни тук. Пиша само за нея, защото не съм гледала филма и нямам време да преразказвам чужди критики. Отбелязвам една несправедливост към една от най-големите български актриси в момента и се опитвам да я поправя. Както казах и преди, Бакалова е прекрасна, целуната е от съдбата, трябва да сме ѝ благодарни за патриотизма, който тя не спира да демонстрира от Холивуд, но тя тепърва има път за извървяване като актриса. Светлана Янчева няма какво да доказва в театър или кино. Който я е гледал, знае. Вече и американците разбраха. Важно е и тук това да бъде забелязано.

Прочетено във фейсбук профила Milena Fuchedjieva

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter