#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Трагедията на „Струма“
Едни косвени жертви на Холокоста по причина на британската дипломация


Иван Делчев

Мемориалите на “Струма” в Ашдод и Холон, Израел

През 1991 г. в израелския пристанищен град Ашдод е открит паметник на загиналите по време на Втората световна война евреи-бежанци на корабите “Струма” и “Мефкуре”, потопени в Черно море през Втората световна война. Българският кораб “Струма” под панамски флаг е нает през 1941 г. от еврейска организация за да превозва еврейски бежанци от Румъния до Палестина. Двигателят на кораба се поврежда близо до Истанбул и той остава в пристанището. Под натиска на британските дипломати, най-големите противници на заселването на Палестина с евреи и главни виновници за последвалата трагедия, корабът е изведен на десет мили от брега и на сутринта на 24 февруари 1942 г. е торпилиран и потопен от съветската подводница “Щ-213”, идентифицирала го по погрешка като немски плавателен съд.

Загиват 767 души, включително над сто деца, оцелява единствено младият евреин Давид Столяр, спасен по-късно от турски рибари. В интервю за “Хаарец” той разказва:

Баща ми беше платил около 1000 долара в днешни пари за билет за „Струма“. А за мен поръча специален кожен колан, със зашити в него пари, плюс тежко кожено палто. Тези две неща ми помогнаха да оцелея. Плака горчиво когато ме изпращаше. Благодарение на баща си избегнах ужасите на фашисткия режим в Румъния, която беше съюзник на нацистка Германия.”

А Дъглас Франц обяснява мотивите на британците:

Те не искат да настройват срещу себе си арабите от Близкия изток, които контролират огромни резерви от петрол, разглеждани като решаващи в хода на военните кампании на Съюзниците.”

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter