Анонимна програма за управление стигна до медиите


Заложени са промени във всички сектори, някои от тях – радикални

Анонимна управленска програма бе получена на редакционните пощи на редица онлайн медии преди броени дни. Подателят до този момент не е ясен, но документът си има име – „Програма за отечествена употреба“. Програмата е повече от любопитна. Наистина е трудно обаче да се определи,  каква е нейната принадлежност. Заложените в документа идеи са от целия политически спектър – и леви, и десни, а част от тях са дори радикални. По тази причина, тъй като програмата провокира, не само да опитаме да разберем кои са създателите й, но и да помислим върху сериозните промени, които се предлагат, решихме да я публикуваме на части. Авторите й са минали през всички сектори на държавното управление и са разчепкали, както проблемите във всеки един от тях, така и механизмите, с които да ги променят. Интересно наистина, дали тези механизми ще залегнат в управленската програма на политическите сили.

Всъщност, почти всички са убедени, че предизборните програми на партиите са някаква поредица от думи, които обещават #никоганеслучващ# се по-добър живот. В тези програми са заложени приоритетите, по които ще работи дадената политическа сила, в случай че вземе властта. Да, част от текстовете са в сферата на добрите пожелания, но има и интересни идеи. Напоследък предизборните кампании обаче доста се съкратиха и придобиха меко казано минималистичен вид. Предвид това, че дебатите се превръщат в някаква безсмислена логорея, а срещите с хората не винаги имат благополучен финал, почти никоя партия не представя мащабно и задълбочено програмата си. А това би трябвало да е същината, защото какво е политиката, ако не съвкупност от идеи за управление.

В последната година светът започна да се „разбърква“, установеният от години баланс вече не е толкова стабилен и ненарушим. В тази въртележка България или ще бъде повлечена от центробежните сили, или ще си намери опорната точка, с която да застопори, движението си като свободна валенция, засмукана от Големия андронен колайдер.

Казваме всичко това, защото макар и анонимна, програмата ни провокира да се  замислим… В контекста на политическото говорене, това отдавна не се беше случвало.

Ето и някои от основните предложения:

– намаляване на ДДС на лекарствата

– прекратяване на монопола на Националната здравно – осигурителна каса

– пряк избор на общинските полицейски началници

– необлагаем минимум до 500 лв. за доходите на физическите лица

– начините за борба с причините за корупцията

– отделяне на прокуратурата от съдебната власт

Очаквайте скоро…

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter