Нейсе, запуши я!
Преди евроизборите Бай Ганьо ще прави академични избори във Великотърновския университет
Трима кандидати се блъскат за ректорската корона в Старопрестолния град


390 преподаватели и студенти от днес би трябвало да изберат новия ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за следващия 4-годишен мандат. Между трима кандидати – досегашния ректор проф. Христо Бонджолов, декана на Педагогическия факултет проф. Венка Кутева и декана на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов се разрази неприсъща за академичния тон разправа.

На практика се очаква скандално Общо събрание по избора на ректор и управителни органи на университета, защото опонентите на сегашния ректор призоваха за бойкот.

Да не се провеждат ректорски избори днес във Великотърновския университет препоръча в писмо от края на миналата седмица самият министър на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Месец и половина преди ректорските избори във ВТУ двамата кандидати – проф. Христо Бонджолов и проф. Венка Кутева, започнаха война, в която забъркаха и прокуратурата.

Проф. Кутева, която е близка с предишния ректор на ВТУ проф. Пламен Лекгостуб твърди, че ръководството на университета оказва върху нея и деканите на три факултета, които я подкрепят, системен психически тормоз, за което е потърсила помощ от премиера и просветния министър, а ректорът ѝ поставил ултиматум да подаде оставка като декан на Педагогическия факултет, в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно.

Ректорът проф. Бонджолов посочва пред медиите, че този разговор бил провокиран от 7-месечна вътрешна проверка в Педагогическия факултет. Проверката е установила многобройни нарушения, като прокуратурата е сезирана за получени от проф. Кутева над 30 000 лева хонорари за пет години, докато бившия ректор проф. Лекгостуб, докато е бил в неплатен отпуск и е живял в Китай, е взел 22 000 лева хонорари, според публикация на в. “Труд”.

проф. Венка Кутева не коментира изнесеното, като посочи, че хонорарите са лични данни, но за сметка на това сезирала премиера Борисов, образователния министър Вълчев и и парламентарната комисия по образование за системен психичен тормоз от ректорското ръководство .

Междувременно ректорските избори днес може да се окажат нелегитимни, защото Студентският съвет не е попълнил квотата си в Общото събрание за тяхното провеждане. В последна сметка проф. Христо Бонджолов – който разчита на подкрепа от среди, близки до ГЕРБ – прекратил за една година студентските права на председателя на Студентския съвет Иван Маринов и на председателя на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров, които според него отказвали да проведат изборите

Изключените студенти коментираха:

Приемам го като лична разправа с мен и колегата Димитър Димитров, коментира пред БНР председателят на Студентския съвет във ВТУ Иван Маринов:

Ректорските избори са тотално опорочени и буквално мога да кажа, че това всичкото е като една голяма анархия. Напълно незаконното ни отстраняване ще доведе до поредния хаос в университета.

Националното представителство на студентските съвети определи като безпрецедентно изключването на двамата студенти, заемащи ръководни позиции в студентското самоуправление.

Въпреки протеста на националното представителство на студентските съвети, група студенти от Великотърновския университет сформираха инициативен комитет и проведоха избори за Студентски съвет, за да попълнят квотата на студентите и докторантите в Общото събрание на университета.

Броженията във ВТУ предизвикаха проверка от страна на просветния министър Красимир Вълчев. В края на миналата седмица въз основа на проверката той изпрати писмо до ръководството на университета, в което изрично посочва, че не е препоръчително на 20 май да се провеждат избори за ректор и управителни органи на университета, защото е опорочен начинът, по който е определена студентската квота в Общото събрание на университета.

Няма как да бъде изпълнена препоръката на министъра, защото идва в последния работен ден преди ректорските избори, коментира за „Хоризонт“ пред кореспондента на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова юристът проф. Янка Тянкова, председател на Централната избирателна комисия в университета.

В началото на миналата седмица двамата опозиционни кандидати за ректор призоваха за бойкот на изборите за управителни органи на висшето училище. Професорите Венка Кутева и Мирослав Гълъбов не оттеглиха кандидатурите си, но заявиха, че ще обжалват пред Административния съд резултатите от ректорските избори. Проф. Гълъбов посочи:

Ние няма да участваме в това незаконно свикано и незаконно конституирано общо събрание, което ще бъде проведено, евентуално, на 20 май.

Според проф. Гълъбов – който разчита на подкрепа от коалиционния партньор на ГЕРБ, ВМРО – в организацията на изборите за ректор и за управителни органи на ВТУ са нарушени Законът за висшето образование и правилникът за работата на университета.

Остава да се проследи развитието на възможните сценарии. Ако Общото събрание за изборите днес има кворум и не се случи сценарият за бойкот, привечер се очаква да стане ясно името на новия ректор, който ще се избира с таен вот, а след това е и гласуването с бюлетини за новия състав на Академичния съвет. Който и да е ректорът, а това се очаква да е проф. Бонджолов, неговите опоненти ще обжалват в съда. При този вариант ректорът ще управлява до произнасянето на магистратите.

Ако Общото събрание не събере кворум и пропадне, ректорът има право по закон да свика ново Общо събрание, но не по-рано от 14 дена. През това време изтича мандатът на всички управителни органи на университета и той остава да се управлява еднолично от ректора проф. Бонджолов. Новите избори може да са най-рано между 4 и 10 юни.

Ректорът има право еднолично да управлява университета два месеца. Ако през това време не се проведат легитимни избори, министърът на образованието назначава служебен ректор, който управлява 6 месеца и трябва да организира нови избори.

Изглежда сценариите, които се разиграха при кризата в Стопанската акадмия „Димитър А. Ценов“ в Свищов са заразителни и днес Бай Ганьо прави академични избори не в родния град на Щастливеца а във Велико Търново

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter