#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
България от Сан Стефано до Брест-Литовск
Как да отбелязваме датата 3 март?


Иван Делчев

Българската делегация в Брест-Литовск, в средата е Васил Радославов, над него вторият отляво полковник Петър Ганчев

На 3 март 1918 година Съветска Русия загубва един милион квадратни километра територия и 60 милиона души население с подписването на Брест-Литовския мирен договор, който слага край на руското участие в Първата световна война. Договорът е подписан от Съветска Русия от една страна и от друга от четворния съюз на победителите – Германия, Австроунгария, Османската империя и България.

С този договор Русия се задължава и да подпише мир с Украинската народна република и да освободи територията ѝ от руските войски и от руската Червена гвардия. Българската делегация в Брест-Литовск се води от Васил Радославов, министър-председател на България по време на абдикацията на двама български владетели – Батенберг  и Фердинанд. В преамбюла на договора са указани официалните български лица:

“на правителството на Негово Царско Българско Величество: извънредният царски посланик и пълномощен министър във Виена Андрей Тошев; полковник от генералния щаб, военен пълномощник на Българския Цар при Негово Величество Германския Император и флигел адютант на Негово Величество Царя на Българите, Петър Ганчев; Първи секретар на мисията на Негово Царско Величество, д-p Теодор Атанасов”

На същия ден четиридесет години по-рано е подписан Санстефанския мирен договор, предварителен договор между Руската и Османската империи, с който Черна гора удвоява територията си, Сърбия и Румъния получават независимост, и е създадена автономно трибутарно княжество България с площ 170 хиляди квадратни километра, васално на Османската империя и под руска окупация в продължение на две години. По време на комунистическото управление на България 3 март се е считал за шовинистичен празник и е забранен до 1978 г., когато е възстановен, но не като официален празник, какъвто става през 1991 г.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter