#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Осми март и ленинско-сталинският новоговор на ООН
Празникът и неговите орисници


Иван Делчев

Социалистическата партия на Америка през 1909 г. обявява национален ден на жените, отбелязван до 1913 година в последната неделя на месец февруари.

През 1910 г. на Втората международна социалистическа конференция в рамките на Осмия конгрес на Втория интернационал немската социалистка Клара Цеткин предлага учредяването на международен ден на жените. Клара Айснер Цеткин  е омъжена за руския социалист евреин от Одеса Осип Цеткин, приятел на Август Бебел и Вилхелм Либкнехт, баща на Карл Либкнехт, основател на Германската комунистическа партия, който пък е приятел на Вилхелм Пик, който от своя страна през 1935 г. бяга в Москва и впоследствие е първият президент на Германската демократична република.

Всички мероприятия – русизмът “мероприятие” означава “вземане на мярка” – на  Организацията на обединените нации, посветени на Деня на борбата за права на жените и за международен мир са датирани към осми март, ето някои от годишните теми на ООН за международния ден на жените, видимо признание към все още живите ленинско-сталински пропагандни слогани:

2000 г.: Единство на жените в борбата за мир

2001 г.: Правата на жените и международният мир

2005 г.: Равноправието на жените за гарантирано бъдеще

2010 г.: Равни права и равни възможности: прогрес за всички

2012 г.: Разширяване на правата на селските жени – не на глада и нищетата!

2015 г.: Разширяването на възможностите на жените е разширяване на възможностите на човечеството. Запомнете това!

2018 г.: Времето настъпи: селските и градските активистки променят живота на жените към добро!

2019 г.: Мисли за равенството, съзиждай далновидно, внедрявай нови методи!

Тематиката на ООН за правата на жените премахва вътрешната тревога у по-възрастното българско мъжко население от унаследения от социализма женски идеал на жената-кранистка.

А по отношение на състоянието на празника в Съветския съюз показателно е следното събитие.

Такъв подарък трудещите се жени в целия свят не са получавали никога! На 8 март, 1950 година заместник-председателят на Министерския съвет на СССР, маршал Климент Ворошилов официално съобщи, че СССР има вече атомна бомба”, пише ТАСС на днешния ден преди 72 години. В съобщението на съветската информационна агенция се казва, че “атомният монопол на САЩ е прекъснат още през август 1944 година, когато са проведени първите изпитания на съветската атомна бомба”. Тогава обаче съобщението на ТАСС тогава било “уклончиво, в духа на строгото спазване на военната тайна”.

На 8 март, Климент Ворошилов “разказал за съветското смъртоносно оръжие директно, пред целия свят”, се казва в същото съобщение, като се добавя, че това “потресло целия свят”.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter