#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Първите нобелисти за мир
В тази ранна епоха все още никакви политически съображения не влияят върху Нобеловите награди за мир


Иван Делчев

На 10 декември 1901 г., точно пет години след смъртта на изобретателя на динамита и създател на най-големия шведски оръжеен концерн Алфред Нобел и съгласно неговото завещание, са присъдени първите Нобелови награди, между които е и Нобеловата награда за мир на Анри Дюнан и Фредерик Паси.

Анри Дюнан

В тази ранна епоха все още никакви политически съображения не влияят върху Нобеловите награди за мир. Анри Дюнан, швейцарски икономист, посещавал през нощта бедните докато е студент, а в неделя след църква утешава затворниците, е създател на Международния комитет на червения кръст и инициатор заедно с Виктор Юго и Чарлз Дикенс на Женевските конвенции, гарантиращи хуманитарните операции при воденето на войни.

Фредерик Паси, радетел на свободната търговия и икономическата свобода, отказал държавна служба за да избегне клетвата към император Наполеон III, отказал ордена на Почетния легион, създава заедно с Уийлям Рандъл Кримъл по време на Световното изложение в Париж през 1889 т. Интерпарламентарния съюз за разоръжаване и арбитраж.

По повод агресивното разширяване на френските колонии в Африка и Азия Дюнан осъжда опитите

да се господства, да се поробват и да се експлоатират другите народи, които чувстват своята националност така, както и ние, и които не по малко от нас са привързани към своята независимост и родна земя.”

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter