#Новина с апостроф – Гърците са го измислили
Даваш 400 евро за фалшива ваксина. А ти слагат истинска
Гръцките лекари спазват клетвата на античния си колега Хипократ


В Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, за да им сложат фалшива ваксина. Те взимали подкупа, но им поставяли истинска ваксина. Хората се опитвали да измамят държавата, но измамените били те самите, съобщава „Дойче веле“.

Според публикацията:

Преди няколко седмици гръцките медии съобщиха, че е разкрита измамна схема, в която са замесени над 100 000 антиваксъри, както и около 200-300 лекари и други медицински лица. Антиваксърите искали от въпросните лекари вместо ваксина да им бъде поставен солен разтвор срещу 400 евро. Лекарите на свой ред лъжели пациентите си и вместо солен разтвор, им слагали тайно ефективна истинска ваксина. Те си взимали подкупа и така се поддавали на корупцията, но пък същевременно в морален план действали коректно, разказва “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

Цялата новина⇓

Да, антиваксъри, които искат да се докопат до фалшиви сертификати има не само у нас, но и по цял свят. Но за разлика от тези недобросъвестни нашенски доктори – които  са прибирали парите родните ни антиваксъри без да ги бодат, а предназначените за тях ваксини, са изливали в канала – гръцките лекари са останали верни на Хипократовата клетва:

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.“

И гръцките антиваксъри са си платили за гяволъка, с който подлагат под риск не само собственото си здраве, но и общественото здравеопазване. Плащали са си по 400 евро.

Ръкопис от 12 век от Византия на Хипократовата клетва, подредена във формата на кръст

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter