Преди деня за размисъл
СТЕФАН Е. НИКОЛОВ Каква стана тя – пак социолозите виновни?
Не стреляйте по пианиста – той може и да е калпав и да не ви кефи избора на музика, но няма вина нито за "кръщаваното" уиски, нито за мърлявите проститутки зад бара


Стефан Е. Николов

Социологическите проучвания не са адронен колайдер, нито електронен микроскоп, нито пък имат такива претенции. Те обобщават мненията на извадка от населението, която, ако се спазват определени правила, е представителна. Подчертавам – мненията, изказани пред анкетьора. Анкетираните много често не желаят да разкриват пред непознат човек предпочитанията си, затова “бягат” най-често в опцията “Не съм решил” или “Няма да гласувам”, и още по-зле е, когато посочват по-популярна според тях партия, за да скрият “непрестижния” си избор – например, в сегашната истерична обстановка да признаеш, че си за ГЕРБ, е почти проклятие. Тъкмо тази отровена атмосфера у нас рязко намали доверието към тези проучвания и пандемията от откази от участие.

С всичко това съвсем не оправдавам колегите – те не са застраховани от грешки – както неволни, така и преднамерени. В не особено славната си наложена кариера на социолог съм бил и анкетьор, и член, и ръководител на изследвания. И дори в едно изследване с мое активно участие не съм бил сигурен в точността на резултатите, защото те са дело на много хора. И още на първата стъпка един немарлив анкетьор може просто да попълни анкетите сам “на коляно” и така да предостави негодна първична информация. Просто както не бива да се очаква едва ли не всичко от тези сондажи, които просто дават приблизителна снимка на обществените нагласи – при  това с всички “едно на ум”, нито да се отхвърлят безапелационно.

Винаги съм се учудвал каква е логиката в обвинението, че политиците плащат на корумпираните социолози да ги изкарат по-хубави и по-обичани. Каква им е ползата – подобна  заблуда води главно до негативни последици, и нито един позитив! Например, успокоява електората, че победата е в кърпа вързана и да отиде за гъби или за риба, вместо да гласува. Така че – не  стреляйте по пианиста – той  може и да е калпав и да не ви кефи избора на музика, но  няма вина нито за “кръщаваното” уиски, нито за мърлявите проститутки зад бара.

Прочетено във фейсбук профила Stephan E. Nikolov

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter