ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Вишеградският триъгълник – Déjà vu
Западните лидери не са в състояние да разберат функционирането на историческото наследство в поведението на централно – източноевропейските нации


Иван Делчев

Вишеградската група: Лех Валенса, Вацлав Хавел и Йожеф Антал

На 12 ноември 1335 Карл I Роберт Анжуйски, крал на Унгария, Казимир III Велики, крал на Полша и Ян Люксембургски Бохемски Слепият, крал на Чехия,  се събират във Вишеград на конгрес по инициатива на унгарския крал и на този първи Вишеградски конгрес създават отбранителна коалиция против Хабсбургите.

На конгреса е взето важното решение за създаване на нови търговски пътища, които заобикалят Виена. Пет години по-късно на Втория Вишеградски конгрес тримата крале се договарят след смъртта на полския крал, който няма наследници, крал на Полша да стане Лудовик I Анжуйски, син на унгарския крал, което става през 1370. Така в Централна Европа като противовес на Свещената Римска империя, управлявана от Хабсбургите повече от петстотин години, се създава един от най-устойчивите междудържавни военни и търговски съюзи.

Последствията от това са особено значими понастоящем, когато западните лидери не са в състояние да разберат функционирането на историческото наследство в поведението на централно –  източноевропейските нации.

Съюзът между тези страни рестартира на 15 февруари 1991 отново във Вишеград, когато Лех Валенса от Полша, Вацлав Хавел от Чехословакия и Йожеф Антал от Унгария подписват съвместна декларация за интеграция с европейските структури, наречена Вишеградския триъгълник, а след разделянето на Чехия от Словакия през 1993 се нарича Вишеградската четворка.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter