ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Когато кръстът спря полумесеца
Дори свадливите князе на разпокъсана средновековна Европа, за разлика от съвременните ѝ лидери, претендиращи за единство, са били по-прозорливи


Иван Делчев

В Патраския залив на Йонийско море до нос Скрофа близо до град Навпактос, със средновековно име Лепанто, на 7 октомври 1571 обединеният флот на Свещената християнска лига, в която участват Испания, Папската държава, Венеция, Генуa и малтийските рицари, унищожава флота на Османската империя. Независимо, че османлиите се възстановяват бързо след разгрома и построяват нов флот, ключовата битка при Лепанто ликвидира плановете на Османската империя за експанзия към Венеция и Испания през Средиземно море. Дори свадливите князе на разпокъсана средновековна Европа, за разлика от съвременните ѝ лидери, претендиращи за единство, са разбирали фаталната необходимост да се владее Средиземно море.  Концепция, реализирана с огромна настойчивост в продължение на векове от Римската република и Римската империя, които го наричат Mare Nostrum – Нашето море.

Свещената лига напада османския флот с почти изравнени сили на негова територия с около триста кораба и 84 хиляди души екипаж. Това е последната битка в историята, водена от галери с гребци. Християнският флот се командва от 24-годишния Хуан Австрийски, незаконен син на Карл V, император на Свещената Римска империя, и Прекрасната Барбара Бломберг, дъщеря на ковач от Регенсбург. Османският флот се командва от Али паша Мюезинзаде, капудан паша на Османската империя. Той загива по време на битката и главата му е набучена на пика. Пленена е една от най-важните реликви на Османската империя, връчена на Али паша от султан Селим II, с прозвище Пияницата – петметровото знаме на халифите с избродирано 28900 пъти името на Аллах със златни букви. Османлиите губят над двеста и четиридесет кораба, освободени са 12 хиляди християнски гребци, загиват най-малко 15 хиляди османски моряци.

В тази битка е ранен и остава с обездвижена лява ръка авторът на “Дон Кихот” Мигел де Сервантес като войник от Испанската морска пехота, а в битката участва и брат му Родриго.

Битката при Лепанто, копие от гравюра на венецианския гравьор Ферандо Бертели, 1572

Алегория на Свещената лига на фона на подредените за битка флотове, фреско от Джорджо Вазари в Кралската зала в Апостолическия дворец във Ватикана, 1572

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter