#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Свят божествен младенец в небесен мир*
Надеждите на коледното примирие на Западния фронт преди сто и седем години не се сбъдват


Иван Делчев

На изпълненото с надежди Коледно примирие в началото на Първата световна война на Западния фронт вечерта на 24 декември 1914 г. от двете страни на фронта войниците пеят “Тиха нощ, свята нощ”.

Тази песен, част от световното културно наследство на Австрия, е създадена през 1818 година от Йозеф Мор, свещеник в Мариапфар около Залцбург, и Франц Грубер, църковен органист и учител по музика. За пръв път песента е изпълнена от двамата ѝ създатели преди двеста години по време на рождественската меса в църквата “Свети Николай” в Обернсдорф. Там е открит музей “Тиха нощ”, единственият музей в света, посветен на песен. Понастоящем “Тиха нощ, свята нощ” се изпълнява на триста езика.

Но надеждите на коледното примирие преди сто и седем години не се сбъдват. След това сакрално за християнското човечество мигновение ще загинат десетки милиони в безсмислени световни войни под погледа на страдащия Бог.

*Това изображение от църквата в Мариапфар от около 1500 година е вдъхновило Йозеф Мор при създаването на текста на песента: “Свят божествен младенец в небесен мир”

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter