Déjà-vu
ЦЪН ЦОН: Ситуацията с Ковида в Китай…
Историята е учителка на народите, ала диктаторите са слаби ученици


Илюстрация:geopolitica.eu

Ситуацията с Ковида в Китай, освен че излиза от контрол, но и добива трагикомично състояние. Допреди няколко дни десетки градове с общо население от 200+ млн. души са под карантина. В някои градове тя започна преди 2 месеца, в други – от няколко седмици. И всичко това, защото един човек е казал, че иска Китай да спазва „нулева Ковид политика“.

Доколкото знам, в Южна Корея имаше скоро дни с по 650 хил. нови случаи и не са затваряли по този начин градовете. Освен че в Шанхай са пратени десетки хиляди военни, за да контролират ситуацията, но и въпросните военни са от съседни провинции. За тези, които са запознати с модерната китайска история, знаят какво целят властите, когато пращат военни от други провинции.

В нета има вече десетки клипчета, в които се описва ситуацията на живущите там.

От липса на храна през депресия до самоубийства, нищо вече не е новина

Изгонването на стотици семейства от домовете им, защото техният комплекс е одобрен от властите за карантиниране на новозаразени, е често срещано явление в един от най-големите градове в света.

Така е, когато вождът изрази едно желание и всички надолу по веригата трябва чудеса от храброст да правят, за да го задоволят.

Всякакви научни, медицински, икономически и други гледни точки не струват пукнат лев пред политическата

Всичко това ми напомня на един от епизодите на Големия скок напред. Мао се среща с Хрушчов през юли 1958 г. На тази среща Хрушчов му казва, че СССР ще изпревари САЩ през следващите 15 години. Седмици по-късно Мао казва на своите, че щом СССР ще изпревари САЩ за 15 години, Китай трябва да изпревари Англия за 15 години.

Добре, с какво ще започнем? Ами, производството на стомана. Високата скорост на индустриализацията е един от показателите за развита страна по това време. Мао тогава мъдро решава, че Китай трябва да изпревари Англия в рамките на 3 години в производството на стомана. Слабоумните около него ликуват, а малкото останали трезви започват да се притесняват.

Защо? Ами, през 1957 г.:

Китай произведе 5.35 млн. тона стомана; Англия произведе 20 млн. тона

За да се осъществи това, което Мао нарежда, китайците трябваше да произведат поне 10 млн. тона стомана за 1958 г. и поне 21 млн. тона за 1959 г. И с това Китай изпреварва Англия в рамките на 3 години.

Тук идват проблемите. Мао го казва това чак през август месец на 1958 г. За да произведе такова количество стомана до края на годината, на практика всички китайци трябва само с това да се занимават. Лесна работа. С един документ се нарежда на всички китайци да произвеждат стомана. 90 млн. селяни зарязват земеделието и започват в домашни условия да добиват стомана. Който не го прави, е десен или контрареволюционер. И в двата случая те очаква лагер, ако доживееш дотам.

Добре, хората имат печки, пещи и въглища, но нямат суровина. Няма проблем, ползвай си приборите, мотиките, прозорците, решетките, тиганите и каквото друго намериш вкъщи. Много хора по света са топили тези неща по време на война, за да произведат пистолети, пушки и оръдия. Китайците трябваше в мирно време да топят тези неща, за да произведат стомана, от която да се направят същите неща. Тъпо, ама нали трябва да се изпълни желанието на вожда.

Крайният резултат от 1958 г.: 11 млн. тона произведена стомана. Целта е постигната. 8 млн. тона качествена стомана, произведена в заводите и 3 млн. тона боклуци, произведени от хората. Това е единият проблем. Другият, по-голям проблем е, че въпросните 90 милиона селяни са пропуснали времето за сеитба. Храна очевидно няма да има за голяма част от населението.

Как ще се измъкнем от ситуацията? Лесно – пропаганда.

През 2022 г. с цялата тази автоматизация, торове, препарати, машини и опит добиваме средно около 700 кг. ориз на декар.

Какъв добив през 1959 г. мислите, че пропагандира ККП?

67 000 кг. на декар.

Броят на умрелите от глад през тези три години не се съобщава, властите не са и публикували данни за населението за този период.

Коритаров навремето често ми правеше забележки преди и след предаване, че никога не съм следял китайските медии за темите, по които ще говорим. Да, по принцип се очаква да съм ги прегледал все пак и да съм готов за гостуването. Е, никога не го правех. В един момент той пускаше на екрана официозът на Пекин и най-голямата и влиятелна китайска медия, Жънмин Жибао (People’s Daily), за да го прегледаме заедно на живо в началото на предаването и чак тогава продължавахме разговора. Само излишна работа му създавах, ама не се сърдеше.

Веднъж след поредното предаване ме изпращаше по коридорите и пак ми напомни, че за следващия път вече трябва да съм прегледал поне People’s Daily, за да не губим излишно време в това упражнение. Даже ме попита дали от мързел не го вършех това вкъщи. Засмях се и му признах, че това несъмнено е едната причина. Другата така и не успях да му споделя. Именно тази медия през 1959 г. излезе с гръмкото заглавие и снимка на първа страница за добив от 67 000 кг./дка, за да промива мозъците на читателите.

До ден днешен тя и много други китайски медии се ползват за същата цел. Да, за Коритаров или друг приятел бих прегледал набързо заглавията в китайските медии, ако това има значение за предаването. Но честно казано, предпочитам да чета по цял ден ПИК, докато слушам Ива Николова и за фон там да върви Ергенът. Убеден съм, че с повече мозъчни клетки ще остана накрая.

Прочетено във фейсбук профила Цън Цон

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter