#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Берлинската стена на Азия
Ядреният паритет на Пакистан и Индия


Иван Делчев

Момент от смяната на караула във Вага

Всеки ден по залез слънце в град Вага, единственото населено място по границата между Индия и Пакистан, наречено “Берлинската стена на Азия”, се сменя караулът от двете страни на границата с агресивен церемониален ритуал, наблюдаван от многобройни зрители.

На 23 март 1940 г. с Лахорската резолюция мюсюлманската общност в Индия се отделя юридически от индуистите и седем години по-късно Пакистан става първата в света ислямска държава, откъсвайки двеста милиона души от Индия, а още двеста милиона образуват друга ислямска държава източно от Индия – Бангладеш.

23 март е националният празник на Пакистан.

Десетилетие по-късно Пакистан става първата в света ислямска държава с ядрено оръжие. Основният враг на Пакистан е Индия, която разполага с балистични ядрени ракети, а ядрените ракети на Пакистан могат да поразят всяка точка на Индия.

Това противостоене е перманентна студена война, а Вага е вероятна точка, откъдето може да се разрази третата световна война. Двете страни имат пълен паритет по отношение на ядреното въоръжение – и двете армии притежават по около 140 ядрени бойни глави.

Свирепото съперничество се отразява засега най-вече в мачовете по крикет между двете страни, където загубата се изживява като национална трагедия. Водач на центристката пакистанска партия “Движение за справедливост” е бившият капитан на националния отбор по крикет Имран Ахмед Ниязи Хан, който спечели парламентарните избори в Пакистан през 2018 г. и възглави коалиционното правителство на страната.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter