#Новина с апостроф
Д-Р СТЕФАН МИТЕВ: Меритокрация* у нас няма
Не се чудете защо сме зле спрямо всички останали – не ценим знанията и стремежа към развитие


Стефан Митев

Останах шокиран от анализ на Евростат, според който 70% от българите между 25 и 34 години НЯМАТ висше образование.

Досега смятах, че сме държавата на висшистите, на лесния достъп до хартийка, наречена диплома. Само у нас университетите активно търсят студенти, за да усвоят полагащата им се държавна субсидия. Качеството на обучение масово е крайно ниско, завършилите са абсолютно неподготвени за реалната работна обстановка и тепърва трябва да трупат знания и умения за професионална реализация.

Положението е по-лошо, отколкото смятах. Щом само 30% от младите са висшисти, а при поне 30% от тях дипломата е равностойна на скъпа тоалетна хартия, то излиза, че качествено образованите у нас са много, много малко.

Гадна констатация, но факт

Не се чудете защо сме зле спрямо всички останали – не  ценим знанията и стремежа към развитие. Меритокрация у нас няма. Емиграцията все повече ще се засилва, а останалите тук ще се лъжем, че “продължаваме промяната”.

Прочетено във фейсбук профила Stefan Mitev

*Необходимо пояснение за поне 70% от българите между 25 и 34 години:

Форма на държавно управление, основаваща се на участие в управлението на способните (заслужилите). Меритокрацията е система на „равните възможности“, при която хората се доказват чрез своите способности и талант, а не чрез своите богатство, потекло, по-голяма и осезаема привилегированост, както и фактори като социално положение и политическа власт

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter