#Всекидневно с Ivan Delcheff
Последната дума на Трайчо Костов
"... никога не съм бил в служба на английското разузнаване, никога не съм взимал участие в престъпните заговорнически планове на Тито и неговата клика, винаги съм се отнасял с уважение и почит към Съветския съюз ..."


Иван Делчев

Снимка от последната дума на Трайчо Костов пред съда – зад него се виждат двама от инквизиторите му

На 17 юни 1897 г. е роден Трайчо Костов, политически секретар на Българската работническа партия (комунисти) и организатор на Народния съд. Той е съученик със секретаря на Борис III,професор Станислав Балан, както и с Никола Гешев, началник на Обществена безопасност в Дирекция на полицията. През 1942 г. Костов е спасен от Балан от смъртна присъда, а по време на Народния съд Трайчо Костов успява да замени смъртната присъда на Станислав Балан с доживотен затвор.

През 1949 г. Трайчо Костов става жертва на репресивния апарат, изграден с негово участие. Обвинен от Сталин, че е изразил недоволство от цените, по които Съветският съюз изкупува българския тютюн, Трайчо Костов е обвинен в заговор за събаряне на „демократичния държавен строй“ в сътрудничество с Великобритания и Югославия, осъден е на смърт и е обесен в навечерието на рождения ден на Сталин през 1949 г.

Преди обявяването на присъдата в страната се провежда масова кампания за осъждане на Трайчо Костов и се изпращат телеграми до главната прокуратура:

След като разгледахме на публично събрание престъпленията на Трайчокостовци, ние жителите на с.Мартиново Михайловградско, намираме, че няма и не е имало по-подли престъпници в наща история, искаме най-строгото им наказание – СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ с което ще се удовлетвори желанието на нашия народ да се бори за построяването на социализма в наща страна.”

Другарю прокурор, Ние учениците от ІV-те класове при М.Г. гр.Хасково събрани на дружествено събрание, след като разгледахме двуличната, предателска и шпионска дейност на бандата на Трайчо Костов и на самия него, ги порицаваме и искаме най-строго наказание на него и бандата му – смърт.”

:

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter